Brazilija ima vse za vsakogar!

Brazilija je dežela neizmernih razsežnosti, različnih kultur, različnih podnebnih pasov, različnih geografskih zanimivostih in neizmerno bogatih okusov ter nasmejanih ljudi.

Večina ljudi, ko prvič sliši Brazilija pomisli na nogomet, karneval in Rio de Janeiro.

Ampak Brazilija je mnogo več!

Brazilija je osupljivo lepa, raznolika bogata pokrajina in istočasno kaotična in včasih tudi nevarna. Vendar, vsa ta raznolikost je del Brazilije, ki opisuje to lepo veliko deželo in ji daje tudi svoj pečat.

Dobrodošli v živahnem, očarljivem in neskončno zapletenem svetu … Brazilija!

Danes bi vam rada predstavila le nekaj osnovna dejstev o Braziliji.

Brazilijo lahko razdelimo v 5 regij, od katerih ima vsaka svojo zgodovino, običaje, geografijo in priložnosti:

  1. Južna in jugovzhodna Brazilija, skupaj z gigantskima Sao Paulo in Rio de Janeiro, ima izjemen evropski vpliv, a tudi osupljivo naravo
  2. Na severovzhodu leži čudovita obala, s čudovitimi in dobro ohranjenimi kolonialnimi mesti in barvito afro-brazilsko kulturo
  3. Sodobna prestolnica Brazilije

In dva največja ekosistema na svetu:

  1. Amazonsko porečje na severu in
  2. Pantanal v osrednji zahodni Braziliji.

Potovanje po Braziliji je navdušujoče kljub velikim razdaljam. Država ima obsežno mrežo cest, plovnih poti in letalskih povezav. Če ostane na »turističnih« poteh, je turistična infrastruktura na splošno več kot primerna, čeprav se lahko odločite tudi za bolj eksotične in raznolika popotovanja.

Prav raznolikost države in njenih popotnih možnosti, so glavne atrakcije Brazilije, od kozmopolitskih mest, odličnih plaž, neokrnjenih eko destinacij, živahnih festivalov, mirne pokrajine, okusne hrane, odličnih možnosti za aktivnosti na prostem, pestre in lepe zgodovinske dediščine ter še mnogo drugih znamenitosti.

Različne vonje, različni obrazi, različne barve in različne izkušnje se skrivajo na vsakem vogalu in kot rečejo:

Brazilija nima za vsakogar nekaj, ampak BRAZILIJA IMA VSE ZA VSAKOGAR!

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Ime: Federativna Republika Brazilija ((República Federativa do Brasil)
  • Glavno mesto: Brasilia
  • Neodvisnost proglašena: 29. avgusta 1825 (republika od 15. novembra 1889)
  • Ureditev: parlamentarna federativna predsedniška republika Zastava: Auriverde – simbol reda in napredka
  • Brazilska himna: https://www.youtube.com/watch?v=7lc9bcN7ecQ
  • Velikost: 8.547.877 km2
  • Podnebje: Tropsko in subtropsko
  • Prebivalstvo: cca. 201 milijonov (Avgust 2013)
  • Jezik: portugalščina
  • Valuta: Real (1 Real=100 centavos)
  • Vera: rimskokatoliška 77%, protestantska 15%, ateisti 7%, druge vere 1%
  • Zgodovina: Pred prihodom kolonialistov leta 1500 so v Braziliji živeli predvsem polnomadska indijanska plemena. Leta 1532 je bila ustanovljena prva kolonija, ki je bila že v 17 stoletju prva izvoznica sladkornega trsa. S tem se je potreba po delovni sili povečala in pričelo se je množično prisilno priseljevanje afriških sužnjev. Leta 1822 je Brazilija proglasila neodvisnost od Portugalske, ki je bila 3 leta pozneje tudi priznana. V Braziliji so vladali številni brazilski cesarji dokler ni bila leta 1889 proglašena za republiko.
  • Ureditev: parlamentarna federativna predsedniška republika, 26 zveznih držav.

  • Lokalni čas: ima tri časovne pasove od GMT -2 do GMT -4.

Trenutni čas lahko preverite na spodnji povezavi:

http://www.globedata.net/south_america/brazil.html

 

PODNEBJE IN VREME

Zaradi velikih razsežnosti države je podnebje Brazilije zelo različno. V grobem jo lahko razdelimo na 5 območij:

1 – Na območju amazonskega bazena je ekvatorialno podnebje z zmernimi temperaturami in visoko vlažnostjo. Povprečna temperatura je okoli 28ºC. Idealno obdobje za obisk Amazonije in Manausa, ki ga imenujejo tudi Paris Brazilije, je me Junijem in septembrom. Takrat je suho obdobje in verjetnost dežja dosti nižja.

2 – Mesta na severovzhodni obali (Fortaleza, Natal, Recife, Salvador) imajo vse leto bolj toplo vreme, in relativno nizko vlažnost. Podnebje je na severu tropsko, nižje pa atlantsko. Ozračje se lahko ogreje tja do 30ºC. Idealno za potovanje v Fortalezo je od junija do januarja, med tem ko za ostala mesta tega področja je najbolj primerno obdobje med decembrom in januarjem.

3 – Jugovzhodna obala, področje Ria de Janeira in Sao Paula je vroče subtropsko podnebje. Idealno za obisk mest je od oktobra do aprila, ko je bolj vlažno in vroče, temperatura pa se giblje med 25-27 ºC.

4 – Južni del Brazilije (Florianopolis, Porto Alegre) ima subtropsko podnebje z vročimi poletji in mrzlimi zimami. V zimskem času, med julijem in avgustom se temperature lahko spustijo tudi pod 0ºC.

5 – Večja mesta, ki ležijo v notranjosti države (Brasilia, Belo Horizonte, Cuiabá) imajo tropsko podnebje z visokimi temperaturami in nizko vlažnostjo.

V kolikor te zanima trenutno vreme po Braziliji, klikni na spodnjo povezavo:

http://www.weatherforecastmap.com/brazil/

 

HRANA IN PIJAČA

Brazilska kuhinja je zelo bogata in pestra, saj se je razvila zaradi različnih vplivov, od kuhinje domorodnih prebivalcev do kuhinj evropskih in afriških priseljencev.

Ker je Brazilija ogromna država, se lokalna kulinarika zelo razlikuje. Odvisna je od področja in regije države. Preden pa so prvi priseljenci, Portugalci vnesli v brazilsko prehrano svoje sestavine, so avtohtoni prebivalci uporabljali domače gomolje, kot je kasava ali manioka (podobno krompirju). Dodatki so bili nekoč odvisni od sezone in tega, kaj je raslo v naravi, kasneje je bilo (predvsem na jugu) vedno več različno pripravljenega mesa.

Med jedi značilne za Brazilijo, ki danes zaznamuje tako kulturo kot tudi regijo so:

  • feijolada, jed iz svinjskega ali govejega mesa in fižola
  • črni fižol
  • moqueca
  • različne zelenjavne jedi
  • veliko je tudi prigrizkov in hitre hrane kot so coxinhas,
  • pekarski izdelki – pao de queijo

Brazilci so veliki ljubitelji slaščic, zato je le – teh v izobilju. Veliko je tudi svežega tropskega sadja, ki je prava poslastica in na voljo tudi v obliki svežih sadnih sokov.

Med brezalkoholnimi pijačami kraljuje kava in različni sadni napitki, med alkoholnimi pijačami, ki jih je na izbiro tudi zelo veliko pa je na prvem mesti lokalno žganje iz sladkornega trsta cachaca, iz katere delajo najboljši koktajl Caipirinho.

 

ŠE NEKAJ O ZASTAVI

Zastava Brazilije je zelena z velikim rumenim diamantom v sredini. Znotraj diamanta je modri krog (globus) z belimi zvezdami petih različnih velikosti in belim trakom. V tem belo traku je slogan napisan v zeleni barvi: Ordem e Progresso (“Red in napredek”). Brazilsko zastavo so včasih imenovali Auriverde, (ang. :”(of) Gold in Green”).

Barve in zasnova brazilske zastave izhajajo iz zastave brazilskega cesarstva; Imperialni simbol je zamenjal modri globus z zvezdami in moto. Sedanja zastava Brazilije je bila uradno sprejeta 19. novembra 1889, štiri dni po tem, ko je Brazilija postala republika. Od takrat je bilo nekaj malih sprememb, nazadnje 11. maja 1992, ko so bile dodane še 4 zvezdice.

Barve: Vsaka barva zastave Brazilije ima simboličen pomen:

Rumena predstavlja bogastvo brazilske zemlje

Zelena simbolizira floro in favno, zlasti amazonski deževni gozd, džunglo ob Atlantskem oceanu in Pantanal.

Barve so imele drugačen simboličen pomen v zastavi brazilskega cesarstva. Modre in bele barve stojijo za Devico Marijo, ki simbolizira katoliško naravo brazilske družbe.

Slogan: Slogan ‘Ordem e Progresso’ je najbolj znan moto pozitivizma. Omenjeno je v citatu filozofa Augustea Comtea: “L’amour et l’ordre pour principe pour base, pour le progrès” (“Ljubezen kot princip in red kot temelj; napredovanje cilja”).

“Odredba in napredek” je bilo upravičeno načelo mnogih oligarhičnih in avtoritarnih režimov v Latinski Ameriki med letoma 1870 in 1930. Priznali so, da je demokracija boljša oblika vlade, vendar je treba demokracijo ustrezno delovati, da je bilo treba prebivalstvo izobraženo in gospodarsko Najprej je treba doseči bistven napredek

Zvezdice:

Zvezdice sestavljajo južni križ – simbolizira ozvezdje južne hemisfere in nekatera ozvezdja okoli nje. Zastava prikazuje zvezde (ozvezdja), ki se je videlo iz Ria de Janeira 15. novembra 1889 zgodaj zjutraj, ko je brazilsko cesarstvo bilo zamenjano z republiko.

Leta po razglasitvi republike je bilo odločeno, da zvezde predstavljajo države, tako kot v zastavi Združenih držav. Nato je bila zastava nekoliko spremenjena na 21 zvezdic. Vsaka zvezda predstavlja državo od takrat. Le Zvezna država ima svojo “lastno” zvezdo: Sigma Octantis, zvezdo, ki se nahaja blizu nebesnega južnega pola in je vidna celo leto po vsej državi.

V času, ko je Brazilija dobila več držav z razdelitvijo večjih držav, je bila zastava Brazilije spremenjena z dodajanjem zvezdice. Zadnja sprememba je bila leta 1992, od takrat ima brazilska zastava 27 zvezdic.