Brazilski snack – Pipoca – Na kratko o zgodovini kokic!

Kokice, popcorn, palomitas, pipoca….Kdaj točno in kje so nastale kokice ni znano.

Iz zgodovine vemo, da so prvotna indijanska plemena koruzo gojila že dolga stoletja pred prihodom Evropejcev. Koruza (maíz) je bila prvič vzgojena na območju današnje Mehike, md 7.500 in 12.000 leti nazaj. Pridelava koruze pa se je od tam razširila po južni in severni Ameriki med plemeni, daleč pred prvo evropsko kolonizacijo Christopherja Columbusa leta 1492. Kot zanimivost lahko še povem, da so arheologi odkrili v Mehiki ostanke kokic iz obdobja 3600 let pred našim štetje.

Kdaj in kje pa se je pričelo s prehranjevalno navado kokic ni znano. Toda, kjerkoli je bilo, sem prepričana, da je je bilo šokantno in srhljivo doživetje, ko je nekdo prvič čisto slučajno pustil koruzo predolgo na ognju in je le ta pričela poskakovati in pokati. Pleme Amerinžani so pri tem spoznali, da ta strašljiva eksplozija pravzaprav ustvarja ljubke in okusne grižljajčke.

Tako z gotovostjo vemo, da so Indijanska plemena v Braziliji že pred več stoletji, že dolgo pred prihodom Evropejcev, poznali kokice. Ko so se prvi Evropejci s svojih ladij zavihteli na obale današnje vzhodne Brazilije, so Amerindžani imeli že resno »odvisnost« od kokic. To navado pa so prevzeli tudi Evropejci tako hitro, kot so prevzeli tobak in kajenje.

Portugalci so kokice poimenovali pipoca (pip-OH-ka). Beseda izhaja iz domačega jezika Tupijev. Pipoca – kokice so ena najljubših prigrizkov Brazilcev, vendar jih ne jedo v kinu, kot je to navada pri nas. Kupiti se jo da pri uličnih prodajalcih, v parkih, na sprehajališčih, na plažah, sejmih, festivalih… Kokice prodajajo iz posebnih vozičkov, ki so prilagojeni za pripravo kokic. Dobi pa se jih bodisi soljene ali prelite s karamelo.

V Braziliji obstaja tudi druga vrsta kokic, ki jih ne najdemo nikjer drugje. Poznana kot Pipoca de Isopor, kar pomeni kokice iz stiropora.

Boljše ime pa bi bilo kar napihnjena koruza, saj je pripravljena v naprej, spakirana v vrečkah in se prodaja v trgovinah. Postopek izdelave pa je podoben kot pri napihnjenem rižu in pšenici (Rice Krispies in Puffed Wheat). Mnogi Brazilci, teh kokic ne marajo, zaradi intenzivnega okusa. Drugim pa predstavlja spomin na otroštvo.