GUARANA

Guarana je majhno rdečkast sadež amazonskega pragozda, ki je zelo sladek in sočen. Je plezalka in izvira iz družine javorjev. Ima velike liste in je najbolj znana po zanimivih črnih semenih.

 Guarana

Jagoda guarane izgleda kot oko z rdečo lupino, belim mesom in na sredini s črnim semenom. Semena so enake velikosti kot kavna zrna, le da vsebuje 2x več kofeina (vsebuje približno 2-4,5% kofeina v primerjavi s kavnimi zrni, ki vsebujejo 1-2% kofeina). Kljub temu pa se smatra za varno živilo.

 Semena guarane

Semena guarane so približno enake velikosti kot kavna zrna.

Jagode guarane so po sestavi zelo podobne kavnim zrnim, po kemijski sestavi pa sestava malo razlikujejo.

 

Zgodovina

Beseda guarana izhaja iz jezika Guaraní (jezik plemena Tupi in Guaraní) in pomeni “sadež, ki izgleda kot človeško oko”. Guarana ima zelo pomembno vlogo v Tupi in Guaraní kulturi, saj legenda pravi, da guarana izvira iz področje, kjer je bil ubit ljubljeni vaški otrok. Da pa bi potolažili vaščane so otrokovo levo oko zasadili v gozdu in iz njega je zraslo drevo.

 Pleme Guaraní

Guarana so domorodci že pred stoletji izkoriščali učinke tega super sadeža.

V 17. stoletju je Jezuitski misijonar opozoril, da je guarana pripadnikom plemena Amazonka dala toliko energije, da so lahko lovili od enega do drugega dne brez da bi čutili lakoto. Brazilci pa že od leta 1909 v brezalkoholne pijače dodajajo guarano.

 

Prednosti

Kofein, ki ga ljudje iščemo v pijačah, v naravi služi čisto drugim namenom. Kofein je namreč naravni insekticid, ki odganja rastlinojede žuželke. Kljub temu pa ptice lahko prebavijo meso, ki je brez kofeina, zrnje s kofeinom pa izločijo na novih področjih, kjer zrasejo nove rastline.

Po drugi strani pa tako kot kofein, je lahko pri prevelikem odmerku tudi škodljiv.

 

Uporaba

Guarana je odličen stimulans zato se ga uporablja v številnih izdelkih. Dodaja se ga pijačam, sladicam in celo žvečilnim gumijem.

Najbolj znana pijača je GUARANÁ ANTARCTICA.

Guarano dobimo tudi v PRAHU, ki se ga lahko dodaja jedem, sadnim sokovom, smoothiem, čaju in tudi kavi.

 Guarana v prahu

 

V zadnjem času je guarana kot nekakšne medicinski čudež, saj so dognali, da pomaga:

– pri izgubi telesne mase, saj zmanjšuje apetit (vsekakor pa ni nadomestek hrani)

– lahko začasno poveča koncentracijo

– povečuje energijo

 

Več o prednostih vam razkrijem v naslednjem članku.