NARAVNA ZNAMENITOST BRAZILIJE – SLAPOVI IGUAZU!

Ste eni izmed tistih popotnikov, ki uživajo v naravnih znamenitostih in istočasno delate križce na zemljevidu katere države ste že obiskali? Po tem so slapovi Iguacu pravi za vas.

Slapovi se nahajajo v nacionalnem parku Iguacu in ležijo na meji z Argentino, 650 km od glavnega mesta Curitaba, države Paraná. Meja med Braziljo in Argentino poteka točno po sredini reke, samo nekaj kilometrov stran pa je Paragvaj.

Slapovi so glavna atrakcija nacionalnega parka, ki ti vzamejo sapo in pogled nanje je nepozaben. Poimenovani so po indijanski besedi Iguaçú, ki pomeni »velika voda«. V celotnem sistemu slapov je 275 slapov, na razdalji 22,7 km vzdolž reke Iguazu. Povprečni padec slapov je 64 m, nekateri med njimi pa celo 82 m.

Čeprav so slapovi po geološki starosti že 150 milijonov let stari, pa je bil nacionalni park ustanovljen šele leta 1939. Leta 1986 je bil s strani UNESCA sprejet kot naravno bogastvo človeštva.

Glede na to, da ležijo na meji so vidni tako z brazilske kot tudi argentinske strani. V argentinskem delu je celotna pot zelo dobro negovana in organizirana, zato si jih nekateri raje ogledajo z argentinske strani.

Moram pa omeniti tudi zelo zanimivo atrakcijo v narodnem parku, in to je park ptic, kjer lahko vidite značilne vrste brazilskih ptic, kot so papagaji, macavi, tucani in sove.

Nacionalni park s slapovi leži ne daleč od Paragvaja, zato priporočam, da najamete avto ali taxi in se podate preko mostu prijateljstva v Ciudad del Este. Paragvaju je znan po tem, da se da po ugodnih cenah kupiti elektronske naprave, lepotilne izdelke in druge uvožene predmete.

Ob slapovih so položene steze, ki omogočajo lažji dostop do razglednih točk.

 

Do parka lahko pridete ali z avionskim prevozom ali avtobusom. Z letalom lahko priletite na letališče Cataratas Airport (Foz do Iguaçu airport), ki je tudi mednarodno. Malo letališče je le 10 km oddaljeno od mesta. Če ste že v Brazilij imate direktne lete iz domačih letališč (Porto Alegre, São Paulo in Rio de Janeiro).

Vsem, ki se boste podali na ogled slapov, priporočam obisk spomladi ali jeseni, poletja so zelo vroča in vlažna, pozimi pa je gladina vode precej nizka in zato slapovi niso tako atraktivni.

Kratki video slapov, če se podate na ogled s čolnom:

https://youtu.be/fWwTq7Y6LTw

 

Vir: Viagem Cultural, Rio Times