SICILIJANKA, TAHITI, GALICIJA IN KLINČEK

Ja, tako je, to so imena različnih vrst limon, ki jih najdemo na tržnicah po vsej Braziliji. No, ni čisto tako. To so le najbolj pogoste in najbolj uporabljene vrste limon.

Ste vedeli, da obstaja okoli 100 vrst limon? Noro!

Čeprav poznamo različne vrste limon, ki se sicer bolj ali manj razlikujejo po barvi, videzu in po okusu, pa se po prehranskih vrednostih in njihovih prednostih praktično ne razlikujejo.

Vemo, da limone vsebujejo beljakovine (beli deli limon) in eterična olja, ki jih najdemo v lupini. Eterično olje se zelo pogosto uporablja v kmetijstvu, proti škodljivcem in so alternativa sintetičnim insekticidom.

Lupina ima veliko vsebnost vitamina C (247mg na 100g lupine), med tem ko notranji del limone (meso limone-pulpa) vsebuje le 38mg vitamina C na 100g pulpe. Zato se priporoča ob uporabi limonine pulpe tudi uporaba lupine, tako v jedeh, sladicah in tudi pijačah.

Zdi se mi prav, da na kratko opišem vse te štiri najpogostejših vrste limon, njihove značilnosti in razlike.

 

  1. Limão Siciljana – Limona Sicilijanka

Pri nas jo poznamo pod imenom limona. Nekateri jo imenujejo tudi Eureka ali lizbonska limona. Ta vrsta je najbolj uporabljena v Evropi in ZDA.

Glavne značilnosti:
Je malo večja in ima debelejšo lupino. Sadež ni zelo sočen in ni močno kisel. Zaradi tega okusa je tudi najbolj primerna za pripravo omak.

Uporaba:                                                                                                                                                                                                                                                                              Zaradi svoje sestave je zelo uporabna tudi v kozmetični industriji za pripravo parfumov in drugih izdelkov.

 

  2. Limão Tahiti – Limona Tahiti

Pri nas jo poznamo kot limeto. Ta vrsta, je zaradi svojega kiselkastega okusa, v Braziliji najbolj priljubljena in tudi najbolj uporabljena vrsta limone.

Glavne značilnosti:
Ima tanko, gladko in svetlečo lupino, pulpa limone vsebuje veliko količino soka, ima intenziven okus in malo ali nič semen.

Ta sorta ima največjo vsebnost askorbinske kisline (vitamina C) in je zato najbolj primerna za preprečevanje ali lajšanje prehladnih obolenj.

Uporaba:                                                                                                                                                                                                                                                                             Tahiti limone ali limete se pogosto uporablja za pripravo pijač in sladic, kot so sladoledi, torte in peciva.

Ko kupujemo sadež, bodimo pozorni na:

 –  težo: če se nam zdi, ko jo pogledamo, da bi morala biti težja, ko jo bomo prijeli v roke in se izkaže za nasprotno, je to že prvi znak, da sadež ni prav svež;

 –  trdoto: ne sme biti pretrda ali premehka;

 –  na lupino: ta mora biti gladka in svetleča.

 

 3. Limão Galego – Limona Galicija

To vrsto poznamo tudi pri nas in ji prav tako, kot sicilijanki, rečemo limona.

Glavne značilnosti:
Po videzu je zelo podobna Sicilijanki, vendar ima tanjšo lupino in od Tahiti limon (limet) je nekoliko manjša. Lupina je nežne, svetlo zelene barve, pri zorenju pa postane bolj intenzivno rumena. Za mnoge pa je okusnejša od Tahiti limon – limet.

Uporaba:
Ker je zelo sočna, se jo uporablja za pripravo različnih pijač, tudi za najbolj znan brazilski koktail Caipirinho in za pripravo začimbnih mešanic in za sladice.

 

 4. Limão Cravo – Limona Klinček

Cravo po portugalsko pomeni klinček ali strok, zato je ime po prevodu kar malo smešno. 🙂 Ta vrsta je poznana tudi pod imenom roza limona. Zanimivo je, da je ta vrsta limon mešanica med limono in mandarino.
To vrsto limon pri nas še nisem zasledila, bi jo pa z veseljem poskusila.

Glavne značilnosti:
Po videzu in barvi lupine spominja na majhno pomarančo. Je najbolj sočna izmed vseh naštetih vrst, ima presenetljivo aromo in je zelo kislega okusa.

Uporaba:
Zaradi svoje zelo značilne arome je odlična izbira za pripravo limonad, mariniranje mesa in začinjanje drugih živil.

Pri nakupu moramo biti pozorni na zrelost, saj so bolj zreli plodovi tudi bolj hranljivi.

 

V naslednjem članku si lahko preberete koristi limon.