TOP 10 STVARI KI JIH MORAŠ POSKUSITI NA POTOVANJU PO BRAZILIJI

Brazilija je znana po raznoliki hrani, ki se od mesta do mesta razlikuje, vendar pa so določene jedi in prigrizki, ki jih najdemo povsod in jih ni za spregledati.

Brazilija ima resnično vse. Od megalomanskih mest, kot sta Sao Paulo in Rio de Janeiro, do neskončnih peščenih plaž, amazonskega pragozda z nešteto vrstami favne in flore, pestrega nočnega življenja ter zdrave hrane.

Vsekakor si morate med potovanjem po Braziliji privoščiti naslednjih top 10 stvari. Lahko pa si jih pripravite kar doma.

 

1. MOQUECA (izg. mo-ke-ka)

Vir: https://www.bbcgoodfood.com/

Moqueca, več kot le ribja obara!

Moqueco pripravljajo ter še vročo in omamno dišečo postrežejo kar v glinenih posodah. Za avtentičnost jedi se borijo prebivalci Baihe in severovzhoda (Bajanos) in prebivalci Espírito Santo (Capixabas), vendar sta obe različici enako okusni in sestavine skoraj identične.

Priprava je zelo enostavna. Ribe in/ali morske sadeže dušijo skupaj z narezanim paradižnikom, čebulo in koriandrom (ali peteršiljem). Capixabas dodajo naravno rdečo barvo urucum iz annatto semen, med tem ko Baianosi dodajajo rdeče palmino olje, poper in kokosovo mleko.

Kuhano moqueco postrežejo z rižem, farofo (pečena topilkina moka, recept najdete TUKAJ) in pirão (začinjena ribja kaša iz manioke moke, ki je precej okusnejša, kot se sliši).

Poskusite pripraviti svojo lastno Moqueco:
Obara iz kozic po Bahijsko
Obara s škampi

 

2. Sirovi kruhki – Pão de queijo PÃO DE QUEIJO

Sir in kruh, dva najljubša okusa po vsem svetu združena v enem receptu brazilskem Pão de Queijo. V njih lahko uživamo pri zajtrku, večerji, kosilu, ob kavi in čaju ali pa kar tako.

Hrustljavi na zunaj in mehki navznoter, te navdajo z nepopisnim užitkom. Narejeni so iz tapiokine moke, jajc in ribanega sira. Najpogosteje jih dobimo v velikosti manjše tenis žogice, včasih pa tudi mnogo večje. Lahko so samo pečeni in jih jemo kot kruhke ali pa so polnjeni z različnimi sirnimi, zelenjavnimi ali mesnimi nadevi.

Poskusite narediti svoje Pão de Queijo in navdušite prijatelje:
Brazilski sirovi kruhki

 

3. Acarajé (izg. a-ca-re-je)

Vir: https://www.bbcgoodfood.com/

Acarajé so tipični ulični prigrizek iz belega fižola s črnim očescem, palminega olja in čebule ocvrti v palminem olju. Ocvrtke razrežejo in jih napolnijo s sušenimi kozicami in omako vatapá (bogat in začinjen pire iz kozic, kruha, indijskih oreščkov in drugih sestavin)

Acarajé izvirajo iz severovzhoda države, iz zvezne države Bahia, kjer so doma močni okusi afriških korenin.

Acarajé so najboljše postrežene s čili omako.

Poskusi narediti svoje Acarajé in jih napolni s svojim najljubšim nadevom:
Acarajé iz belega fižola, polnjeni s kozicami

 

4. Feijoada – gosta fižolova juha

Vir: https://www.bbcgoodfood.com/

Feioada je ena redkih jedi, ki je preplavila celotno Braziljo. Je okusna, enostavna in zdrava jed iz črnega fižola, klobas in svinjine najrazličnejših delov (tudi ušesi).

Tradicionalni način priprave lahko traka tudi do 24 ur, zato gre večina Brazilcev najraje kar v bare in restavracije, vendar le ob sredah in sobotah, da pojedo porcijo slastne feijoade. Za prilogo pa je postrežen riž, kale (vrsta zelenjave), rezina pomaranče, farofa (pečena in začinjena tapiokina moka).

Za lažje prebavljanje pa si poleg privoščijo še cachaço.

Enostavni recept za pripravo svoje feijoade:
Feijoada s koruznimi cmočki
Osnovni recept za Feijoado

 

5. Farofa

Farofa je pečena tapiokina moka, ki lahko vsebuje le čebulo, česen, sol in poper. To je najenostavnejša različica farofe. Lahko pa poleg moke dodamo še jajce, slanino, zelenjavo. Ponudi se jo kot prilogo rižu, fižolu in feijoadi.

Poglej in poskusi narediti, ni težko in zelo je okusno, še posebej skupaj z rižem ali gosto omako:
Farofa – pečena tapioka
Vegi farofa

 

6. Brigadeiros

Brigadeiros so najboljša sladica, kar sem jih jedla v zadnjih letih, mehka, sladka in ravno prav velike kroglice za v usta. Znotraj čokoladne in zunaj oblečene v različne dodatke, od čokoladnih mrvic, do oreščkov in različnih drugih dodatkov. Nekateri jim pravijo čokoladni bombončki ali pralineji ali čokoladni trufli. Vendar niso nič od tega, ampak so nekaj čisto posebnega, edinstvenega in nepozabnega.

To res morate poskusiti!

V Braziliji jih dobimo dejansko čisto na vsekam vogalu in na vsaki zabavi (tam sploh ne sme manjkati). Zato jih ne smete preskočiti in ne poskusiti.

Za začetek pa jih lahko naredite kar v domači kuhinji.

Recept najdete TUKAJ.

 

7. Açaí (izg. a-sa-i)

 

Vir: http://www.anutritionisteats.com

Açaí je en od mnogih sadežev iz brazilske amazonije, ki je dobil tudi status “super food”.

Açaí je bila hrana prvotnim ljudstvom amazonije že stoletja. V 80 letih prejšnjega stoletja pa so v Rio de Janeiru odkrili tudi bolj moderno različico uporabe tega zanimivega sadeža, ko so ga postregli kot sladek, gost, zamrznjen sadni sorbet z granolo in rezinami banane. Açaí v Braziliji ponujajo vse povsod, najbolj znani pa so açaí lokali, kjer ponujajo »açaí bowl« v različnih velikostih z različnimi dodatki. Dobi se celo açaí z vodko in açaí pivo.

Kako naredimo Açaí doma, lahko preveriš v spodnjih receptih:
Recept za skledčko açaí-ja 
Açaí smoothie

 

8. Pijače: Cachaça in Guaraná

V Braziliji že od leta 1500 s fermentacijo sladkornega trsa pridelujejo cachaço, iz katerega delajo najbolj znano alkoholno pijačo, nacionalni koktajl Caipirinha.

Zjutraj, ko se prebudimo s težko glavo zaradi popite caipirinhe, se osvežimo z guarano (energijsko, sladko gazirano brezalkoholno pijačo, ki nas napolni z energijo) ali s svežo kokosovo vodo (Água de coco, naravnosti iz kokosa) ali s sveže stisnjenim sokom sladkornega trsa (Caldo de cana).

Poskusi narediti svoj koktajl:
Caipirinha 
Guarano pa si lahko naročiš TUKAJ.

 

9. Coxinhas

 

To je še ena od popularnih uličnih jedi v Braziliji. Mali ocvrtki, nebeško dobri, polnjeni najpogosteje s piščancem (lahko tudi drugo vrsto mesa) ali s kozicami ali z zelenjavo in sirom.

Coxinhas, poleg tega, da je to tipičen street food, jih vedno dobimo tudi na zabavah.

Preizkusi se v pripravi coxinhas:

Recept najdeš TUKAJ.

 

10. Beiju – Brazilske tortilje

Beiju ali tapiokine tortilje iz hidrirane tapiokine moke je tudi ena od jedi, ki je ne smete spregledati. Lahko si jo privoščimo za zajtrk, kosilo, večerjo ali kot sladico.

Priprava je enostavna in hitra. Dobimo pa jo lahko v sladki ali slani verziji.

Predno pa odpotujete v Brazilijo pa priporočam, da si jo pripravite kar doma:
Slana različica
Sladka različica
Tapiokin zajtrk za športnike
Brezglutenski posladek

 

Če odpotujete v Braziljo v kratkim, vam želim srečno pot in uživajte v lepotah narave in dobrotah, ki vam bodo prekrižale pot.

Vse sestavine, ki jih uporabite pri naših receptih lahko dobite tudi na spodnji povezavi:
TRGOVINA