BARRA GRANDE: Pravi kraj za praznovanje novega leta v Brazilji

Na koncu 56 km dolge prašne makadamske poti leži ena najlepših Bahijskih rajskih plaž. Nekoč majhna ribiška vasica, danes pa priteno majhno mesto Barra Grande leži na severovzhodu Brazilije, na severnem delu države Bahia. Leži na polotoku Maraú s kilometri dolgimi peščenimi plažami, ob zalivu Camamu z mnogo majhnimi otočki in prijetno klimo.

Barra Grande je raj za vse, ki si želite lepih, neskončnih in večinoma praznih peščenih plaž, dom veliki vrsti divjih živali, prijaznih ljudi in dobre hrane. Ima veliko barov in restavracij z lokalno hrano.

Za Barra Grande pravijo, da je eno najlepših mest, kjer lahko dočakate novo leto.

Ob polnoči 31. decembra lastnih hotela Nirvana Beach, za dobrodošlico v novo leto, spusti ognjemet. Eko-butični hotela Nirvana Beach, je zgrajen na območju petnajst hektarjev sadnega nasada in divjine, ki leži na konici polotoka, na katerem stoji svetilnik, ki se ga vidi vzdolž obale.

Vzdolž plaže različni lokali ponujajo različne novoletne zabave in imajo ponudbo, ki se ji težko upremo.

Večino časa, razen ob različnih večjih dogodkih, je polotok Maraú miren, podeželski kotiček. Lastnik hotela Nirvana Beach, Bonnie Molanar pravi, da je območje redek, dragocen ekološki raj, s popolnim podnebjem, deževnim gozdom, sladko vodo in plažo.

Barra Grande je tretji največji zaliv v državi (po Riju in Salvadorju) in je en redkih krajev v Braziliji, ki ima popoln sončni zahod. V zalivu je voda čista in mirna, popolna za supanje, kajak in plavanje. Na drugi strani polotoka se voda sreča z Atlantskim oceanom, tako da je morje bolj razburkano in zato je bolj primerno za surfanje.

Otoke v zalivu je najlažje raziskati z ladjico, ki jo lahko najamete pri lokalnih ribičih in z njo raziskujete področje ter se po pritokih med drevesi mangrov odpeljete do slapov. Slapovi ob Trembembe so divji in vedno polni obiskovalcev, ki se povzpnejo na vrh in uživajo v naravnem jakuziju. Bližnje restavracije pa strežejo domačo cachaça in odlično lokalno hrano.

Raziskovanje kopnega po neasfaltiranih in peščenih cestah je najlažje in najlepše kar s štirikolesnim kolesom ali z avtom. Nekaj kilometrov od plaže leži sladkovodno jezero Loagoa Azul (Modra laguna) bogato z lanolinom, ki je odlično za kopanje. V neposredni bližini Taipus de Fora je sedem kilometrska plaža, kjer se ob plimi tvorijo naravni bazeni, koralni grebeni in morska favna pa nudita najboljše potapljanje na tem območju.

Lokalne restavracije ponujajo odlično morsko in tradicionalno bahijsko hrano, kot je Moqueca, ribja obara, avtentične pizze in acai, ki naj bi bil najboljši ravno na tem koncu.

Za vse, ki jim je do lokalnih naravnih dobrot, kot so tropsko sadje in zelenjava, si lahko privoščijo obilno zalogo na lokalni tržnici, sveže ribe pa se lahko kupijo kar pri lokalnih ribičih na pomolu.

Na spletni strani Barra Grande lahko najdete številne mamljive možnosti nastanitev v hotelih, stanovanjih, hostlih in pausadah.

Vir: Georgia Grimond, 2015