OKOLI SVETA V 50-IH SESTAVINAH #2 PLANTANE

Ime : Plantane, Alloco, maduros, dodo

Kuhinje: Zahodna Afrika, Centralna Afrika, Južna Amerika in Karibi

Afriška kuhinja je zelo zanimiva in pisana. Veliko je jedi, ki so nam nepoznane in tuje. Ena od takih so tudi plantane, vrsta banan, ki se jih ne je surove, ampak jih je potrebno predhodno obdelati.

Za uspešno rast plantane potrebujejo tropsko vreme. je domorodna rastlina Afrike in ker je zelo škrobnata se uporablja tudi za zgoščevanje jedi. Ko so raziskovalci pred nekaj sto leti prišli na Karibe in v Južno Ameriko, so ugotovili, da je podnebje popolno za rast plantan in še danes uspevajo.

Plantane na Slonokoščeni obali in v Burkina Faso imenujejo alloco, v Nigeriji jim pravijo dodo, v Kamerunu missolè, v Demokratični republiki Kongo makemba in kelewele v Gani.

Ocvrte plantane so tudi v južni Ameriki in v karibskih jedeh zelo pogoste.

Ko sem prvič videla ocvrte plantane me niso prav pritegnile, dokler jih nisem poskusila. Plantane so ravno prav sladke, nežnih teksture in bogatega okusa. Ko pomislimo na banane, jih nikakor ne bi mogel dati na krožnik k mesu. Ampak dejansko se v kombinaciji s pečenim piščancem izgubi okus po bananah in nastane popolna harmonija okusov, ki se popolnoma dopolnjujeta.

Torej, kaj lahko naredimo s plantanami? Zbrala sem nekaj receptov, ki jih uporabljam tudi sama in se mi zdijo najboljši.

PEČENE PLANTANE

Za pripravo pečenih plantan, za 2 osebi, potrebujemo:

  • 3 zrele plantane (Zrele plantane dajo sladkast okus imajo rumeno lupino in ob nežnem stisku se rahlo upognejo)
  • sol, olje

Priprava:

  • Z ostrim nožem, olupimo banane, jih po dolžini razrežemo na polovico in nato še vsako polovico razrežemo na 2-3 cm.
  • V ponvi segrejemo olje. Razrezane banane posolimo.  
  • V olje damo nekaj kosov sesekljane čebule. Ko čebula začne cvrčati, je olje doseglo pravo temperaturo.
  • Banane previdno damo v vroče olje in jih pečemo do zlato rjave barve, nato jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. 
  • Postrežemo še vroče kot prigrizek ali kot prilogo.

MANGÚ (pretlačene plantane)

Tradicionalna jed iz Dimnkanske republike.

Recept za pripravo lahko pogledate TUKAJ.

TOSTONES (Dvakrat pečene plantane)

Jed je zelo popularna v Puerto Ricu in na Kubi.

Recept za pripravo lahko pogledate TUKAJ.

AGUAJÍ (Česnova juha s plantanami)

Recept za pripravo lahko pogledate TUKAJ.

PLATANOS AL CALDERO (Karamelizirane plantane)

Tudi ta recept je eden mojih ljubših. Če so ti všeč kombinacije slanih začimb, sladkorja in ruma, je tale recept pravi. Namesto ruma lahko dodamo tudi sladko vino. Prilagam dve povezavi na dva recepta, ki sta res okusna in za sladek in pompozen zaključek večerje.

  1. RECEPT
  2. RECEPT

MALA RABIA

Recept za pripravo najdete TUKAJ.

In za na koncu še en zanimiv posladek, z zanimivim imenom »Majhen bes« iz guave, sladkega krompirja in plantan, ki se ga v vročih poletnih dneh ne bomo branili.

Uživajte v dobrotah plantan, do naslednjič, ko bo na vrsti tretja sestavina. 🙂