BARVANJE PIRHOV Z NARAVNIMI ŽIVILI

Predno pričnemo z barvanjem, jajca v trdo skuhamo in pustimo, da se ohladijo. Količina »barvila« je odvisna od števila jajc. Najbolje, da vzamemo 2-3 pesti živila in ga položimo v ponev ali posodo. Nato dodamo toliko vode, da za dobra 2 centimetra prekrije živilo.

Posodo postavimo na ogenj, da voda zavre. Nato zmanjšamo ogenj in pustimo da nežno vre od 15 minut do ene ure. Temnejša ko bo barva v posodi, temnejša bodo jajca. Pri tem pa moramo vedeti, da barvana jajca ne bodo tako temna kot je barva v ponvi. Mešanici dodajte 2 do 3 žličke belega kisa. Ohlajena jajca položimo v posodo z živilom in jih pustimo v posodi, dokler nam barva ne bo všeč. Če jih želite v vodi pustiti čez noč, jih položite v hladilnik.

Najpogosteje se uporabljajo: čebulni olupki, rdeča pesa, rdeče zelje, rdeči koren, špinača, rdeča paprika, začimba kurkuma, žafranika, šipkov čaj, zeleni čaj, kava, borovnice, rdeče vino.

Živila primerna za barvanje:

Modra barva: Za modro barvo uporabimo borovnice in sok temnega grozdja ali rdeče zelje, ki ga narežemo na drobno in nanj nalijemo toliko vode, da ga pokrije in kuhamo 30 minut. Nato pustimo stati 1 dan in precedimo. V ohlajenem barvilu jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temno rdeče barve, a jajca obarva na modro.

Rjava rdeča barva: Če želite pirhe rjave oziroma bež barve, v vodo namočite dobro poznano barvilo – olupke čebule, instant ali turško kavo ali pa črni čaj.

Zlata barva: V zlato barvo vam bo pirhe obarvalo nekaj žličk kurkume in korenček. 3 jedilne žlice kurkume v prahu in 3 jedilne žlice naribanega rdečega korenja kuhamo 30 minut, ohladimo in precedimo. V tako pripravljeno tekočino dodamo še vroča kuhana jajca in jih namakamo od 30 minut do 1 ure. Namesto kurkume lahko uporabimo tudi žafranko v tem primeru namakamo 4 ure, šele nato jih kuhamo 30 minut.

Zelena barva: V vodi kuhamo špinačo ali regrat ali koprivo. Pustimo stati nekaj ur in nato zavremo in kuhamo 30 minut. Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo in precedimo skozi gazo in v tej tekočini namakamo jajca vsaj 30 minut.

Svetlo vijolična barva: Skuhamo soka temnega grozdja, sok črnega ribeza ali borovničev čaj. V njem 15 minut na majhnem plamenu kuhamo jajca. Jajca pustimo v tekočini – čas namakanja je odvisen od želene barve.

Roza barva: Roza pirhe boste dobili, če boste za barvilo uporabili rdečo peso, brusnice ali brusnični sok, ali šipkov čaj.

Rdeča barva: Če želite rdeče pirhe, lahko jajca namakate v teranu ali pa zavretku iz malin. Jajca kuhamo v tekočini 15 minut in jih ohladimo v tekočini, v kateri so se kuhali.

Še nekaj namigov:

  • Ko se jajca posušijo, jih lahko podrgnemo z nekaj kapljicami olja, da dobijo sijaj.
  • Nekateri jajc ne namakajo v obarvani vodi, temveč jih dajo kar kuhati v vodi z izbranim živilom. Tako se jajca obarvajo že med kuhanjem.