RIO DE JANEIRO – POPOLN DAN ZA ODKRIVANAJE LEPOT RIA

Se odpravljate na karneval v Brazilijo? Mogoče kar v Rio de Janeiro?

Poleg vseh napotkov, ki ste jih verjetno že dobili kako je z varnostjo in kako se ji izogniti, vam vseeno predlagam vsaj enodnevni ogled nekaj najbolj atraktivnih točk Ria de Janeira.

Rio je milijonsko mesto, ki je vznemirljivo in bogato tako s kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. Poleg tega je tudi center brazilskega nogometa, ki premore kar lepo število nogometnih igrišč in prestolnica različnih vrst svetovnih kuhinj, zato boste lahko uživali tudi v eksotični in nepozabni raznoliki kulinariki.

Med obiskom Ria obvezno poskusite tudi okusne tipične poulične brazilske prigrizke, ki so nastajali skozi stoletja in so ponos vsem Brazilcem.

Dan lahko pričnete tako, da se povzpnete na vrh Corcovado, na katerem stoji kip Kristusa Odrešenika. Corcovado leži zahodno od centra, vendar še vedno pod okriljem mesta Ria de Janeira in je del nacionalnega parka gozda Tijuca (Floresta da Tijuca), za katerega lahko rečemo, da je tropski pragozd sredi mesta.

S samega vrha Corcovada boste imeli prekrasen razgled na mesto in plažo Copacabano. Nato pa se odpravite na drugo znameniti vrh v Riu de Janairu Sladkorna gora (Pão de Açúcar) kamor lahko pridete kar z žičnico. Če le vreme služi, lahko od tu naredite prekrasne fotografije.

Čas za kosilo si rezervirajte v soseski Ipanema, ki je znana po številnih restavracijah in lokalih z raznovrstnimi specialitetami.

Po kosilu pa obvezen postanek pri Stadionu Maracana, največjem nogometnem stadionu v južni Ameriki in pa seveda ogled Sambadroma, ki je sedež karnevala.

 

Naš enodnevni izlet se nadaljuje z ogledom Lapa Arches, 64 m visok in 270 m dolg dvojnim akvadukt, impresivno moderno zgodovinsko Metropolitansko katedralo in Escadaria Selarón (Stopnice Selaróna), ki so del okrožja Lapa.

Escadaria Selarón, najbolj znano in zanimivo stopnišče na svetu. Dizajniral in postavil ga je sam čilski umetnik Jorge Selarón, kot poklon brazilskemu ljudstvu.

Leta 1990 je Jorge Selarón začel obnoviti razpadle stopnice, ki so potekale ob sprednji strani njegove hiše. Najprej so se mu sosedje posmehovali zaradi izbire barv, saj je stopnice prekril z ploščicami modre, zelene in rumene barve – v barve brazilske zastave. Slikarju je sprva obnova predstavljala le stranski projekt, ki pa je s časoma prerasel v strast in obsedenost. Ugotovil je, da zaradi strasti in časa, ki ga porablja za obnovo stopnišča, da je nenehno brez denarja, zato je pričel prodajati slike za financiranje svojega dela. Bilo je dolgotrajno in naporno delo, vendar je nadaljeval in sčasoma prekril celoten niz stopnic v keramične ploščice.

Pot lahko nadaljujete z ogledom Samostana São Bento, ki združuje poenostavljen dizajn s detajli iz obdobja Baroka in Rokoko. Ob povratku pa si oči napasite na prelepi pogled na plaže Ria de Janeira in znamenitosti kot so cerkev Outeiro da Glória in spomenik padlim v drugi svetovni vojni.

V kolikor se odločite za organiziran izlet, ki traja približno 9 ur in ogled vseh naštetih znamenitosti, boste odšteli približno 110$. Varnost je z lokalnimi vodiči sto odstotna, tako boste lahko v miru uživali v vsem kar vam bo ponujeno.

Mogoče vas bo zanimalo še nekaj stvari v zvezi s potepanjem po Braziliji: