TAPIOKA, MANIOKA, KASAVA, YUCA … (1. del)

 Plantaža manioke

Kaj je tapioka? Kaj je tapiokina moka? Kako se uporablja? Ta vprašanja sem slišala že zelo velikokrat. In takoj za tem je sledilo: «Saj to pa imamo v Sloveniji. Sem že večkrat videla v trgovinah.«

 Manioka

Tako sem začela pospešeno raziskovati kaj dejansko imamo v naših trgovinah. Čeprav sem tudi jaz že zasledila tapiokino moko pri nas in jo tudi poskusila. Vendar ne po kvaliteti, ne po vsebini to ni bila prava brazilska čista tapiokina moka. Zakaj? Ker v naših trgovinah ne boste našli tapiokine mokre ampak le škrob in še ta je po večini nečist. Zato previdno z nakupom! 

Le v naši trgovini (doces.si) imamo več vrst tapiokinih mok in škrobov ter drugih izdelkov iz tapioke in vsi so brez glutena, žitaric in oreščkov.

Bi lahko bila tapiokina moka sveti gral med mokami brez glutena?

Verjetno vsakdo od nas poznamo vsaj eno osebo, ki ima težave z glutenom ali mora biti na kakšni drugi dieti zaradi zdravstvenih razlogov. Verjetno je zdravnik našemu znancu predpisal dieto brez glutena in tako si je pričel pripravljati jedi, ki ne vsebujejo njemu škodljivih snovi. Pri tem je mešal različne moke, da je dobil približno konsistenco, okus in strukturo jedi, ki je podobna jedem pripravljenim z navadno pšenično moko.

Pa ste vedeli, da imamo tudi nadomestek za tako moko, ki je ni potrebno mešati z drugimi mokami? No, če niste vedeli, to je tapiokina moka. Še predno pa jo pričnete uporabljati bi vam želela navesti nekaj dejstev:

 

1. Tapiokina moka je povsem brez glutena, brez primesi žitaric in brez oreščkov.

Tapioka (rastlina manioka) je avtohtona rastlina Južne Amerike in glavna hrana domorodnim Indijancem Južne Amerike že več 100 let. Danes pa je hrana 500 milijonom prebivalcem po vsej Južni Ameriki in po nekaterih delih Azije in Afrike. Rastlina proizvaja korenine, ki jih imenujemo kasava (znana tudi kot yuca ali manioka). Ima zelo visoko vsebnost škroba in karbonatov.

Torej, če ne smete uporabljati moke z glutenom, žitaricami in oreščki po tem je ta moka za vas več kot idealna. Ker je moka popolnoma brez sledi žitaric je dobra izbira za vse, ki so na brezglutenski dieti in prav tako tudi za vegetarijance, vegane in paleo privržence ter za ljudi s prebavnimi in črevesnimi obolenji.

 

2. Tapiokina moka ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov

Glede na to, da je manioka škrobni gomolj, bi pričakovali visoko vsebnost ogljikovih hidratov. Vendar le ta je mnogo višja kot si lahko mislimo. V primerjavi s sladkim krompirjem ima manioka mnogo višjo vsebnost kalorij in ogljikovih hidratov. Zato je manioka tudi osnovna hrana mnogim domorodnim skupinam Južne Amerike.

Priporočajo jo športnikom, ki potrebujejo velik vnos ogljikovih hidratov, po drugi strani pa morajo z vnosom paziti ljudje, ki so na dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov.

Priporočljiva je tudi za ljudi z bolezenskimi znaki kot so diabetes, povišani krvni pritisk in povišan holesterol. Tapiokina moka s pravilno kombinacijo sestavin lahko pomaga vzdrževati normalni krvni sladkor in zagotovi dober vir energije.

Spodnja tabela prikazuje primerjavo energijskih vrednosti med sladkim krompirjem in korenino manioke:

 

3. Tapiokina moka ni strupena

Korenina manioke vsebuje cianidne spojine (tako kot je tudi v špinači in v mandljih). Seveda so lahko zelo toksične, ampak le če bi korenino uživali surovo. Zaradi tega so že staroselci manioko namakali, kuhali in fermentirali. Vsi ti procesi odstranjujejo toksične spojine in preprečujejo obolenja.

Lahko ste sigurni, da tapiokina moka in škrob, ki sta na trgovskih policah, ne vsebujeta toksičnih spojin.

 

4. Tapiokina moka je najbolj podobna pšenični moki

Tapiokina moka in škrob sta enostavna za uporabo. Tapiokino moko lahko uporabimo namesto pšenične moke brez glutena. Tapiokina moka nima močnih okusov in se je ob uporabi po navadi sploh ne začuti, saj se od pšenične mokre skoraj da ne razlikuje.

Tapiokina moka se uporablja za peko piškotov, pit, kruha, pripravo testa za pizzo, za zgoščevanje omak. Tapiokina moka lahko nadomesti pšenično moko tudi pri peki tort in biskvitov.

 

5. Tapiokina moka in tapiokin škrob

Sedaj pa še nekaj besed o najpomembnejši zadevi, ki je nikakor ne smemo zanemariti. Pri nas v trgovinah se prodaja »tapiokina moka«, ki pa to dejansko ni. To je komercialno ime, ki ga uporabljajo v angleškem jeziku za tapiokin škrob.

V angleščini:
Tapioca flour -> je tapiokin škrob in
Cassava flour -> je tapiokina (kasava) moka

Pri nas so trgovci kar povzeli angleško terminologijo in uporabljajo ime tapiokina moka (ang. tapioca flour) za tapiokin škrob, s tem pa naredili škodo proizvodom, ker stranki podajajo napačne informacije in je za to ne znajo uporabljati in škodo tudi sebi.

Razlika je velika in me osebno res moti, ker se imena uporabljajo napačno. (To je tako, kot če bi koruznemu škrobu rekli koruzna moka! In vsi vemo, da temu ni tako.)

Tapiokin škrob pridobivajo tako, da korenino manioke temeljito operejo, olupijo in nastrgajo. To pulpo nato stiskajo, da se izloči škrobna tekočina. Škrobno tekočino pustijo, da se delci iz nje usedejo na dno, voda pa izhlapi. Ostane zelo droben prah – TAPIOKIN ŠKROB.

TAPIOKINO MOKO (bolj pravilno bi bilo uporabiti maniokina ali kasava moka) pa pridobivajo tako, da korenino manioke temeljito operejo, olupijo, posušijo in zmeljejo. Moka ima tako več prehranskih vlaknin kot škrob, kar je tudi koristno pri določenih receptih, ki jih s škrobom ne moremo delati.

V tabeli spodaj je je predstavljena razlika med tapiokinim škrobom in tapiokino (kasava) moko.


Vir: https://draxe.com/cassava-flour/

 

Sedaj vemo kaj je tapiokina moka in kaj tapiokin škrob. Za kaj se kateri proizvod uporablja pa prihodnjič.

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.